Skip to content

Waarom inzicht in cashmanagement cruciaal is

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cashmanagement is een proces waar de cashflow van een organisatie wordt gemanaged. Het doel van cashmanagement is inzicht krijgen in de liquiditeit van een organisatie om te kunnen beoordelen of je investeringen kunt doen, rente kunt optimaliseren en inactieve saldi kunt vermijden. In deze blog leggen we uit waarom inzicht in cashmanagement cruciaal is voor iedere organisatie, en geven we tips hoe jij kan zorgen dat je grip krijgt op het cashmanagement van jouw organisatie.

In control zijn

Mogelijkerwijs zie je de liquiditeitsprognose als een verplichte opdracht van de bank en laat je dit eenmalig door een extern bureau doen. Wanneer je in control wilt zijn over jouw liquiditeit, is het echter belangrijk om regelmatig prognoses bij te stellen met alle informatie die je beschikbaar hebt. Door structureel inzicht te hebben in jouw cashmanagement zorg je dat je nauwkeurig omgaat met de middelen en bespaar je geld doordat je middelen slim en snel kunt inzetten in het bedrijfsproces. Ook signaleer je eerder of het goed of slecht gaat met de financiën van de organisatie. Dit is niet alleen gunstig voor je bedrijfsvoering, maar ook kan je zo aan de bank aantonen dat je grip op je geldstromen hebt. Als je in de toekomst een krediet wilt afsluiten, zal dit je helpen.

Risico’s omtrent cashmanagement

Er zijn een groot aantal risico’s die gerelateerd zijn aan onvoldoende liquiditeit om betalingen tijdig te kunnen voldoen. Denk aan faillissement van een relatie, facturen die niet bijtijds worden voldaan (DSO) en frauduleuze betalingen, maar ook interne oorzaken zoals vertraging in processen of een buffer om betalingen op korte termijn te kunnen voldoen. Het zou kunnen zijn dat jouw financiële afdeling onderdeel is van een grote organisatie en dat je vertrouwt op de financiële weerbaarheid van de organisatie. Anderzijds kan het ook juist zijn dat je bij een klein bedrijf werkt en het idee hebt dat je niet groot genoeg bent voor structureel cashmanagement. Klein of groot, de bedrijfsomvang zou niet bepalend moeten zijn in hoe je met cashmanagement omgaat. Voor iedere organisatie zijn er financiële risico’s en daarom is het belangrijk om hier inzicht en grip op te hebben.

Startpositie van cashmanagement

Om cashmanagement te kunnen managen, moet je weten wat je startpositie is. De startpositie kan je in kaart brengen door de volgende stappen te volgen:

  1. Kijk naar een periode die afgesloten is, bijvoorbeeld gisteren of vorige week
  2. Breng in kaart hoe de cashpositie in die periode eruitzag
  3. Maak een model met dagen of weken in de toekomst om (min of meer) te kunnen voorspellen wanneer je excess cash – dit is een term die wordt gebruikt in verwijzing naar de overtollige cash die een bedrijf maakt na het nakomen van haar financiële verplichtingen – hebt en wanneer er een tekort is.

Aan de hand van dit inzicht en de voorspelling die je hebt gemaakt, kan je bedenken of je excess cash wilt investeren of dat het verstandig is om dit als buffer te behouden. Op deze manier voorzie je toekomstige struikelblokken en kan je een strategie ontwikkelen die zorgt dat je inzicht krijgt in cashmanagement.

Zorg dat cashmanagement een continu proces is

Het is belangrijk dat je aandacht blijft schenken aan je financiële huishouding. Als het om cashmanagement gaat, is Excel je grootste vriend maar ook je grootste vijand. Het is belangrijk om te realiseren dat Excel geen programma is om continu data in op te slaan. Met een kleine fout in Excel, bijvoorbeeld een formule fout, is de volledige structuur van het rekenwerk weg, met alle consequenties van dien. Natuurlijk is het fijn om Excel te gebruiken om snel wat in op te slaan of om te rekenen, maar om goed cashmanagement uit te kunnen voeren, is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste ondersteuning zoals een credit management software.

Credit management software zorgt dat je altijd alle data beschikbaar hebt en maakt het je makkelijk om een compleet beeld te krijgen van de liquiditeit van je organisatie. Zo is er in TRUST IT, de credit management software van TKB, bijvoorbeeld een functie dispuut escalatie. Deze functie zorgt ervoor dat disputen continu automatisch gemonitord worden, waardoor deze sneller worden opgelost. Ook kan je op ieder moment rapportages uitdraaien met openstaande posten en betalingsregelingen. Op deze manier zorg je dat er altijd aandacht wordt geschonken aan het financiële proces en waak je ervoor dat inzicht in cashmanagement geen eenmalige actie wordt.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het verbeteren van jouw cashmanagement of wil je weten hoe credit management software TRUST IT jou verder kan helpen? Vraag een (digitaal) adviesgesprek aan of bel ons op 088-9955180. We helpen je graag verder!

Whitepaper een stappenplan voor een datagestuurde afdeling

Download onze whitepaper:

Een stappenplan voor een datagestuurde afdeling