Skip to content

Tips voor het optimaliseren van uw cashmanagement

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Efficiënt cashmanagement is belangrijk: bij liquiditeitsproblemen, als het werkkapitaal oploopt en om zaken te doen met de bank. In tijden van crisis is gebleken dat bedrijven die hun cashmanagement goed op orde hebben, robuuster zijn dan hun concurrentie. Bedrijven met geoptimaliseerd cashmanagement waaien minder snel om bij economische tegenwind. In deze blog leest u tips voor het optimaliseren van uw cashmanagement.

3 belangrijke tips voor cashmanagement

Effectief en efficiënt cashmanagement is van enorme toegevoegde waarde binnen organisaties. Omdat cashmanagement een continu proces is, is het belangrijk om aandacht te blijven schenken aan het onderwerp. Het draagt namelijk bij aan 3 belangrijke punten: inzicht, controle en procesverbetering. Per punt zetten we 3 tips voor je op een rij:

1. Inzicht krijgen in uw geldstromen
Goed inzicht in de inkomsten en uitgaven van een onderneming is de basis van cashmanagement. Het is belangrijk om inzichtelijk te hebben hoe de drie grote kasstromen verlopen: operationeel, financiering en investeringen. Om het rendement te verhogen is het belangrijk om geld sneller binnen te laten komen en trager eruit te laten stromen.

2. Zorg ervoor dat u altijd in control bent
Veel bedrijven zien een liquiditeitsprognose als een verplichte opdracht van de bank, waardoor zij het soms zelfs door een extern bureau laten doen. Bij goed cashmanagement stelt u met regelmaat uw prognoses bij, maandelijks of zelfs nog frequenter. Hierdoor bespaart u geld doordat u beschikbare middelen weer slim en snel kunt inzetten in de nabije toekomst. Tip: let daarbij vooral op de uitgaven, zeker als de financiele buffers beperkt zijn.

Een ander voordeel van de liquiditeit in kaart hebben is dat u bijtijds kan bijsturen, waardoor u meer controle krijgt over uw cashmanagement. Betalen uw afnemers op tijd? Kunt u zelf tijdig aan uw betalingsverplichtingen voldoen? Wanneer u merkt dat dit niet het geval is, kunt u actie gaan ondernemen. Een bank zal ook coulanter zijn als u laat zien dat u een actueel overzicht heeft in uw liquiditeit en controle heeft over uw cashmanagement in plaats van dat u onder tijdsdruk zaken moet gaan regelen.

Lees ook: ‘Afbreukrisico als CFO: hoe kunt u zorgen dat uw team in control is?’

3. Verbeter het order-to-cash proces
Om het incasseren van vorderingen of de verwerking van binnenkomende betalingen makkelijker te maken, is een geautomatiseerd proces noodzakelijk. De credit management software TRUST IT helpt u hierbij. Met TRUST IT kunt u bijvoorbeeld niet alleen uw disputen kwijt, maar is er op de achtergrond sprake van een matrix. Zo wordt er bij de functie dispuut escalatie een escalatieprocedure in gang gezet als dat nodig is en kunnen disputen continu automatisch gemonitord worden, waardoor deze sneller kunnen worden opgelost. Ook heeft u in een credit management software een overzichtelijk dashboard met alle resultaten en statistieken omtrent debiteurenbeheer en kunt u op ieder moment rapportages uitdraaien met openstaande posten en betalingsregelingen. Dit draagt bij aan het optimaliseren van uw cashmanagement proces.

Ook zorgt u er met credit management software voor dat facturen sneller worden betaald. Doordat u een groot deel van de werkzaamheden automatiseert, zorgt u dat er tijd overblijft om (meer) aandacht te hebben voor uw klanten. Vaak blijkt dat wanbetaling voortkomt uit onenigheden of misverstanden. Wanneer u de tijd neemt om goed te communiceren met uw klanten, zult u merken dat dit ook bijdraagt aan het verbeteren van het order-to-cash proces en tevens aan uw cashmanagement.

Lees ook: ‘Credit management software voor optimale interne processen’

Klaar om aan de slag te gaan met efficiënt cashmanagement?

Heeft u hulp nodig bij het verbeteren van uw cashmangement of wilt u weten hoe credit management software TRUST IT u verder kan helpen? Vraag een (digitaal) adviesgesprek aan of bel ons op 088-9955180. We helpen u graag verder!

Geschreven door:

Meer inspiratie

TKB magazine

MEER CASES EN KLANTERVARINGEN TERUGLEZEN?

Download ons 30 jaar jubileum magazine

Incasso dossier indienen? Lees hier wat u kan doen