Skip to content

Laat uw bedrijf groeien: 3 tips die uw DSO verbeteren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De DSO-ratio, of Days Sales Outstanding-ratio, geeft inzicht in hoe lang een factuur gemiddeld openstaat voordat deze betaald wordt. Facturen die (te) lang openstaan kunnen impact hebben op de groei en continuïteit van uw bedrijf, omdat het van invloed kan zijn op de cashflow van uw bedrijf. Groei kan gerealiseerd worden door investeringen te doen, maar de voorwaarde om investeringen te kunnen doen is dat er voldoende liquide middelen in huis zijn. In deze blog delen we tips die uw DSO verbeteren om uw bedrijf te laten groeien.      

3 tips die uw DSO verbeteren

Uw DSO verbeteren kan op verschillende manieren. We zetten 3 tips op een rij die voor iedere organisatie te realiseren zijn:

  • Datagericht handelen
  • Segmenteren van debiteuren
  • Implementeren van credit management software

Datagericht handelen

Data wordt in nagenoeg elke branche de belangrijkste pijler om beslissingen te maken en verbeteringen door te voeren. Het stelt u namelijk in staat om gericht te handelen om basis van cijfers en feiten, in plaats van op een onderbuikgevoel. Wanneer u klantdata op de juiste manier verzameld en inzet krijgt u beter inzicht in uw klanten, wat de DSO kan verlagen en groei kan stimuleren.

Ook op het gebied van debiteurenbeheer helpt data om verbeteringen door te voeren om het incassotraject te optimaliseren. Met de juiste analyses weet u bijvoorbeeld op welk moment u het beste een factuur kunt versturen om deze zo snel mogelijk betaald te krijgen. Omdat data u vertelt op welk moment de DSO het laagst zal zijn, heeft u een grotere kans dat de cashflow van uw organisatie steeds gezonder wordt.

Segmenteren van debiteuren

Het segmenteren van debiteuren helpt u om uw bedrijf te laten groeien, doordat debiteuren als individuen benaderd worden om het incassotraject zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Er zijn veel verschillende manieren om debiteuren te bereiken, zoals bijvoorbeeld via een brief, e-mail, telefoontje of per sms. Hoewel er een vaste werkwijze gehanteerd zou kunnen worden, is het noodzakelijk om maatwerk te leveren om de DSO te verlagen. Elke debiteur heeft een eigen ritme en eigen voorkeur van communiceren. Door te segmenteren in debiteurenbeheer kunt u elke debiteur op de wijze aanspreken die voor hem of haar het beste werkt. Het gevolg: doelgerichte communicatie met de klant en sneller opgeloste facturen.

Lees ook: “Hoe segmentatie in debiteurenbeheer helpt om jouw bedrijf te laten groeien”

Implementeren van credit management software

Om data te verzamelen en debiteuren te segmenteren is het belangrijk om de juiste instrumenten tot uw beschikking te hebben. Debiteurenbeheer is een tijdrovende klus wanneer u handmatig werkzaamheden uitvoert. Bovendien is het foutgevoeliger, wat een negatief effect op de DSO zou kunnen hebben.

Om de beste resultaten te kunnen behalen in debiteurenbeheer, is het verstandig om een credit management software te implementeren die u ondersteunt bij bovengenoemde punten. De juiste software maakt het mogelijk om debiteuren te segmenteren op basis van specifieke kenmerken, automatische workflows te creëren, en geeft inzicht op welk moment bij welke debiteur het beste resultaat behaald kan worden. Doordat het debiteurenbeheer effectiever en efficiënter wordt gemaakt wordt de DSO verlaagd, wat de liquiditeit van de eigen organisatie verhoogd.

Uw DSO verbeteren? Aan de slag!

Door de DSO te verlagen, verhoogt u de liquiditeit van de eigen organisatie. Hiermee creëert u ruimte om te investeren, waardoor u groei voor de organisatie mogelijk maakt. Heeft u hulp nodig bij het verlagen van uw DSO of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van onze credit management software TRUST IT? Vraag een demo aan of neem contact op via 088-9955180 voor een vrijblijvende kennismaking.

Hoe kunt u uw debiteuren slimmer en efficiënter op te volgen

Download onze whitepaper:

Hoe kunt u uw debiteuren slimmer en efficiënter op te volgen

Ontdek het met de gratis demo

Zien is geloven. Daarom kunt u TRUST IT gratis en vrijblijvend ontdekken en ervaren. In een online call laten we u zien hoe onze applicatie werkt en geven we u een demo. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door uw gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.