Skip to content

Tips voor de financial: verbeter jouw liquiditeit

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Liquiditeit, de mate waarin een bedrijf aan zijn betalingsverplichtingen; als schulden, salarissen, belasting of openstaande rekeningen, op korte termijn (een jaar) kan voldoen. Hierbij draait het om het beschikbare geld in kas of op de bank om direct betalingsverplichtingen mee te kunnen betalen. Met het inzichtelijk hebben van de liquiditeit kunnen betere zakelijke afwegingen worden gemaakt, bijv. over toekomstige investeringen of reserves. In deze blog bieden we je een aantal tip hoe je jouw liquiditeit eenvoudig kan verbeteren.

Hoe bereken je de liquiditeit

Om te kunnen berekenen of er genoeg financiële middelen zijn om aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen gebruik je een aantal kerngetallen. Het werkkapitaal, de current- en quick ratio’s.

Het werkkapitaal

Het werkkapitaal is het bedrag dat nodig is om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Dit is één van de belangrijkste cijfers op de jaarrekening, omdat hieruit kan worden opgemaakt of er genoeg geld in kas of op de bank (liquide middelen) aanwezig is om direct aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

De ratio’s: de current en de quick ratio

Naast het werkkapitaal kunt je de ‘toekomstige’ liquiditeit ook berekenen met de current- en de quick ratio. De current ratio is de meest gebruikte ratio, en wordt ook wel de algemene liquiditeitsratio genoemd. Het verschil is dat bij de current ratio voorraden worden meegerekend, en met de quick ratio niet.

Current ratio = vlottende activa + liquide middelen / vlottende passiva

Quick ratio = vlottende activa + liquide middelen – voorraden / vlottende passiva

Er wordt gesproken van een gezonde onderneming wanneer de uitkomst van de current ratio rond de 1,5 ligt en minimaal 1 bij de quick ratio. Wanneer de uitkomst van de current ratio onder de 1 ligt, is het noodzaak om de liquiditeit te gaan verbeteren.

Hoe verbeter je de liquiditeit, 4 tips

Ken je opdrachtgever, ook financieel

Onderzoek de financiële status van een ‘potentiële’ opdrachtgever, zo weet je of je met een financieel stabiel bedrijf in zee gaat. Vraag bijvoorbeeld financiële gegevens van een bedrijf bij de Kamer van Koophandel op of vraag een credit check aan bij een kredietverzekeraar. Dit zal leiden tot een lager kredietrisico én een kortere DSO, welke uiteindelijk zal leiden tot een verbetering van je liquiditeit.

Maak een liquiditeitsplanning

Bij een liquiditeitsplanning maak je een overzicht van de verwachte inkomsten en kosten, zodat je direct kan zien of je toekomstige betaalverplichtingen kunt betalen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt je hierop ingrijpen door bijvoorbeeld kosten te verlagen of andere afspraken te maken omtrent  bijvoorbeeld de betalingsvoorwaarden.

Maak afspraken over verschillende betalingsmogelijkheden

Heb je langdurige projecten? Probeer een periodiek facturatie overeen te komen met je opdrachtgever. Dan hoef je niet tot het eind van een project te wachten op betaling, maar krijg je tussendoor al delen betaald. Bespreek ook eens de mogelijkheid van een vooruitbetaling of deelfacturatie.

Hiernaast is een goede voorbereiding in de administratie ook een must, zorg dat alle bedrijfsdata, rekeningnummers en eventuele kostenplaatsen of PO nummers juist in je systeem staan, zodat deze ook correct op de factuur komen te staan. Dit voorkomt disputen op facturatie, door onnodige onjuiste data op de factuur.

Optimaliseer je debiteurbeheer

Een geoptimaliseerd debiteurenbeheer is essentieel. Wacht niet te lang met het versturen van je facturen, stuur direct (eventueel automatisch) een herinnering wanneer een betaaltermijn is verlopen en blijf met je klant in contact gedurende het proces. Klinkt logisch maar juist hier valt veel voordeel te behalen voor zowel het verbeteren van je liquiditeit als voor het verbeteren van je klanttevredenheid.

Hulp nodig?

Meer weten over het verbeteren van je liquiditeit of over het optimaliseren van je debiteurbeheer?  Vraag een (digitaal) adviesgesprek aan of bel ons op 088-9955180. We helpen je graag verder!

Optimalisatie van het financiele proces

Download onze whitepaper:

Optimalisatie van het financiële proces

Ontdek het met de gratis demo

Zien is geloven. Daarom kunt u TRUST IT gratis en vrijblijvend ontdekken en ervaren. In een online call laten we u zien hoe onze applicatie werkt en geven we u een demo. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door uw gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.