Skip to content

Wijzigingen in de wetgeving

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Verkorting betalingstermijn grootbedrijf aan MKB

Onlangs heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat de betalingstermijn voor facturen van het grootbedrijf aan het MKB moet terugbrengen naar maximaal 30 dagen. Op dit moment is de maximale betalingstermijn die mag worden gehanteerd 60 dagen. Uit onderzoek blijkt dat facturen aan het MKB steeds later worden betaald, met alle gevolgen van dien.

Wat betekent het voor jou?

Voor het MKB is dat goed nieuws, vooral als er zaken wordt gedaan met het grootbedrijf. Over het algemeen kan niet worden onderhandeld over de betalingstermijn en heb je als kleiner bedrijf de langere betalingstermijn (vaak 60 dagen) maar te slikken. En dan nog wordt vaak niet tijdig betaald, zoals uit onderzoek blijkt. Het verkorten van de betalingstermijn is dan ook goed nieuws voor het MKB. Men hoeft minder lang op het geld te wachten waardoor de cash flow zal verbeteren.

Ook altijd goed om te weten is dat bij zakelijke transacties op grond van de wet (artikel 6:96 lid 4 BW om precies te zijn) reeds bij het verstrijken van de betalingstermijn buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd zijn. Er hoeft dan ook geen zogenaamde WIK-brief te worden gestuurd voordat incassokosten in rekening kunnen worden gebracht. Dus als u bijvoorbeeld na het sturen van enkele aanmaningen een vordering ter incasso uit handen geeft en na de eerste sommatie van het incassobureau er alsnog snel wordt betaald, zijn de incassokosten en vertragingsrente “gewoon” verschuldigd.

Beslag op voertuigen per 1 april 2021

Per 1 april 2021 is het voor de deurwaarder mogelijk om beslag te leggen op voertuigen zonder dat hij deze daadwerkelijk heeft gezien. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig daadwerkelijk zien om er beslag op te leggen. In de praktijk was dat lastig omdat een voertuig niet altijd eenvoudig op te sporen is. Per 1 april gaat dit makkelijker doordat het beslag vanaf kantoor kan worden gelegd, ongeacht waar de auto zich bevindt. Er volgt dan een aantekening in het register van de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Het gaat wel alleen om auto’s met een Nederlands kenteken. Na inschrijving van het beslag kan het voertuig niet meer worden overgeschreven naar een andere partij.

Dit is goed nieuws want op deze wijze is het leggen van beslag op waardevolle voertuigen een stuk eenvoudiger geworden. Let wel: als je als schuldeiser het beslag te gelde wil maken en dus het voertuig wil veilen, zal het voertuig nog wel in bezit van de deurwaarder moeten komen.

Vragen?

Heb je vragen over de wetswijzigingen of andere juridische aspecten van credit management? Schroom dan niet om contact op te nemen met Team Legal van TKB via 020-6200666.

TKB magazine

MEER CASES EN KLANTERVARINGEN TERUGLEZEN?

Download ons 30 jaar jubileum magazine

Ontdek het met de gratis demo

Zien is geloven. Daarom kunt u TRUST IT gratis en vrijblijvend ontdekken en ervaren. In een online call laten we u zien hoe onze applicatie werkt en geven we u een demo. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door uw gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.